Recepty

Ingredience na pizzu

pizza-margherita

Pizza Margherita

V Itálii jsou tradičními ingrediencemi pizzy margherita mozzarella, rajčatová omáčka a bazalka.

Tip! – Podívejte se také na náš recept na chutnou rajčatovou omáčku.

Často se používá mozzarella di Bufala, čerstvý sýr vyráběný z mléka vodních buvolů, který dodává krémovou konzistenci a jemnou chuť. Je jen na vás, zda chcete bazalku péct společně s pizzou, nebo ji přidat až po upečení.

Ingredience:

  • Rajčatová omáčka

  • Mozzarella

  • Čerstvá bazalka

 

pizza-s-cerstvou-mozzarellou-a-sunkou

Pizza s čerstvou mozzarellou a šunkou

Tato pizza využívá klasické ingredience, ale tím, že mozzarellu, šunku a bazalku přidáte až po upečení, získáte svěžejší a lehčí chuť.

Začněte pečením těsta s rajčatovou omáčkou, olivami a nasekanými srdíčky artyčoků. Po upečení přidejte zbytek surovin jako závěrečné zdobení. Nakonec pokapejte pizzu trochou olivového oleje.

Pro nejlepší výsledek doporučujeme dbát na výběr kvalitní šunky a mozzarelly. Sáhněte po krémové mozzarelle, která není příliš tvrdá.

Ingredience:

  • Rajčatová omáčka

  • Olivy

  • Nakládaná artyčoková srdíčka

  • Mozzarella

  • Šunka (Prosciutto Cotto)

  • Čerstvá bazalka

 

kozi-pizza

Kozí pizza

Kozí pizza spojuje sladké a slané chutě a výsledek je naprosto fantastický. Patří mezi naše nejoblíbenější!

Začněte nanesením tenké vrstvy rajčatové omáčky, přidejte plátky kozího sýra (chèvre) a vlašské ořechy. Nakonec pokapejte medem a olivovým olejem.

Tip! – Tuto pizzu můžete snadno připravit také jako bílou pizzu (pizza bianco) – místo rajčatové omáčky použijte crème fraîche nebo jinou smetanovou alternativu.

Po upečení pizzu dozdobte balzamikovým krémem a několika lístky čerstvé bazalky.

Ingredience:

  • Rajčatová omáčka

  • Kozí sýr (chèvre)

  • Vlašské ořechy

  • Olivový olej

  • Med

  • Balzamikový krém

  • Čerstvá bazalka

Pizzové těsto

Připravte si vlastní těsto na pizzu v neapolském stylu

Vlastní pizzu si můžete připravit velmi jednoduše – stačí trocha plánování a několik málo ingrediencí.

Kynutí těsta 24 - 72 hodin.

Ingredience pro jednu pizzu, hmotnost jedné kuličky těsta 230 g

141 g pšeničné mouky
85 g vody
4 g soli
0,9 g droždí

Tip! – Použijte naši stěrku na těsto pro dělení a snadné nabírání těsta.

Postup

Začněte s plánováním pečení pizzy – ideálně si dejte předem záležet a připravte těsto 1–3 dny předem. Čím delší doba kynutí, tím bude těsto lépe zpracovatelné a získá výraznější chuť.

Smíchejte studenou vodu, sůl a čerstvé droždí, dokud se vše nerozpustí. Protože těsto bude kynout dlouhou dobu, je potřeba jen velmi malé množství droždí. Pokud bude těsto kynout ještě déle, množství droždí můžete snížit.

Přidejte pšeničnou mouku – doporučujeme použít mouku typu „speciál“ nebo ještě lépe typu 00. Těsto zpracujte ručně nebo v kuchyňském robotu a hněťte 5–15 minut.

Nechte kynout při pokojové teplotě pod utěrkou asi 2–3 hodiny, poté těsto rozdělte na stejně velké kuličky. Pro přesnost použijte kuchyňskou váhu. Ideální hmotnost kuličky je mezi 180 a 270 g podle velikosti pizzy, kterou chcete. My doporučujeme 230 g, aby se dobře vešla na jednu z našich grilovacích plátů.

Zformujte pěkné kulaté kuličky a uložte je do malých misek nebo na plech překrytý potravinářskou fólií. Nechte těsto kynout v lednici (cca 4 °C) 1–3 dny.

Před pečením těsto včas vyjměte, aby dosáhlo pokojové teploty. Rozválejte ho na dobře pomoučené pracovní ploše.

Těsto se tvaruje ručně a poté se pokládá oblíbené suroviny. Pomocí lopaty přesuňte pizzu do trouby na předehřátý grilovací rošt nebo pizza kámen.

Rajčatová omáčka na pizzu

Připravte si vlastní za studena míchanou omáčku na pizzu.

Za studena míchaná rajčatová omáčka je velmi jednoduchá na přípravu a chutná na pizze fantasticky!
Chceme zdůraznit jednoduchost tohoto receptu. Pizzová omáčka se dá velmi snadno připravit a uchovávat v chladu několik dní před samotným pečením pizzy.

Ingredience

1 plechovka celých rajčat San Marzano (cca 400 g)
0,5 dl rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
1 lžička sušeného oregana
1 lžička krystalového cukru
1 lžička bílého vinného octa
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje

Tip! – Zbylou omáčku na pizzu můžete skvěle využít jako rajčatovou omáčku na těstoviny!

 
 
 
 

Postup

Základem opravdu dobré omáčky na pizzu jsou kvalitní rajčata – oloupaná rajčata San Marzano v plechovce jsou jistotou a oblíbenou volbou mnoha profesionálních pizzařů. Pokud se vám je nepodaří sehnat, výborně poslouží i cherry rajčata v plechovce. Začněte tím, že prolisujete česnek a odměříte si všechny ingredience. Vše společně rozmixujte do hladké omáčky. Není to vůbec složité! Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete omáčku dochutit trochou čerstvé chilli papričky dle vlastní chuti. Omáčku na pizzu si můžete připravit dopředu – ideálně ji uchovávejte v chladu v lednici až do doby, než ji budete potřebovat.