Připravte si vlastní těsto na pizzu v neapolském stylu
Vlastní pizzu si můžete připravit velmi jednoduše – stačí trocha plánování a několik málo ingrediencí.
Kynutí těsta 24 - 72 hodin.
Ingredience pro jednu pizzu, hmotnost jedné kuličky těsta 230 g
141 g pšeničné mouky
85 g vody
4 g soli
0,9 g droždí
Tip! – Použijte naši stěrku na těsto pro dělení a snadné nabírání těsta.
Postup
Začněte s plánováním pečení pizzy – ideálně si dejte předem záležet a připravte těsto 1–3 dny předem. Čím delší doba kynutí, tím bude těsto lépe zpracovatelné a získá výraznější chuť.
Smíchejte studenou vodu, sůl a čerstvé droždí, dokud se vše nerozpustí. Protože těsto bude kynout dlouhou dobu, je potřeba jen velmi malé množství droždí. Pokud bude těsto kynout ještě déle, množství droždí můžete snížit.
Přidejte pšeničnou mouku – doporučujeme použít mouku typu „speciál“ nebo ještě lépe typu 00. Těsto zpracujte ručně nebo v kuchyňském robotu a hněťte 5–15 minut.
Nechte kynout při pokojové teplotě pod utěrkou asi 2–3 hodiny, poté těsto rozdělte na stejně velké kuličky. Pro přesnost použijte kuchyňskou váhu. Ideální hmotnost kuličky je mezi 180 a 270 g podle velikosti pizzy, kterou chcete. My doporučujeme 230 g, aby se dobře vešla na jednu z našich grilovacích plátů.
Zformujte pěkné kulaté kuličky a uložte je do malých misek nebo na plech překrytý potravinářskou fólií. Nechte těsto kynout v lednici (cca 4 °C) 1–3 dny.
Před pečením těsto včas vyjměte, aby dosáhlo pokojové teploty. Rozválejte ho na dobře pomoučené pracovní ploše.
Těsto se tvaruje ručně a poté se pokládá oblíbené suroviny. Pomocí lopaty přesuňte pizzu do trouby na předehřátý grilovací rošt nebo pizza kámen.